Środowisko w jakim żyjemy nie zawsze jest dla nas sprzyjające. Zanieczyszczenia, wszechobecny smog, substancje toksyczne w przedmiotach użytku codziennego, stres i niewłaściwa dieta. To główne przyczyny naszych problemów ze zdrowiem. O ile na środowisko w jakim żyjemy mamy mały wpływ, to już na jakość naszego życia mamy znaczący. Przede wszystkim skupienie się na naszej diecie może znacząco polepszyć nam samopoczucie.

Wsparcie na starcie

Większość chorób na jakie ludzie zapadają ma związek z niewłaściwą dietą. Cukrzyca, na którą choruje coraz więcej osób. Nadciśnienie, kłopoty z układem trawienia, krążenia, nerwowym i wiele innych, jest spowodowanych niewłaściwą dietą.

Jeżeli ktoś naprawdę chce zadbać o swoje zdrowie, a nie ma czasu czy ochoty na indywidualne wizyty u dietetyka, może zdecydować się na catering dietetyczny. Każda firma oferująca tego typu usługi, zatrudnia profesjonalną kadrę dietetyków i żywieniowców, którzy po dokładnym wywiadzie, przygotują dietę spersonalizowaną.

Osobom, które chorują, nie zawsze chce się samodzielnie przygotowywać posiłki, często też nie wiedzą jakie produkty wybierać, aby sobie nie zaszkodzić. Dlatego wybór cateringu dietetycznego na początku walki o zdrowie jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Dietetyk z firmy cateringowej przeprowadzi z nami wywiad, przy układaniu diety uwzględni wszystkie nasze choroby i wymagania żywieniowe, a my otrzymamy gotowy produkt w postaci zestawu dań na tydzień. Takie rozwiązanie jest dobre, gdy dana osoba nie wie co ma konkretnie jeść w swojej chorobie. Dzięki cateringowi dietetycznemu, może się dowiedzieć jakie produkty może spożywać, aby lepiej się czuć i w przyszłości inspirować się tymi daniami tworząc swoje.

Wolne od alergenów

Alergicy to specyficzna grupa osób jeżeli chodzi o żywienie. Posiłki przygotowywane dla tej grupy ludzi muszą być przygotowywane według ścisłych procesów. Dlatego też firmy oferujące catering dietetyczny decydują się na oddzielne pomieszczenia do przygotowywania np. posiłków bezglutenowych. W takich pomieszczeniach, gdzie personel cateringu dietetycznego przygotowuje posiłki dla osób na diecie bezglutenowej, panują niemal sterylne warunki. W takim pomieszczeniu nie znajdziemy żadnych produktów pochodzących od glutenowych zbóż. Podczas przygotowywania cateringu dietetycznego dla osób z alergią na gluten lub innymi alergiami, pracownicy są przydzielani tylko do tej sekcji. Takie rozdzielenie pracowników na „sekcje alergenowe” to element zabezpieczający klienta przed dostaniem się do jego posiłków różnych alergenów, co mogłoby być niebezpieczne dla jego zdrowia lub życia. Posiłki przygotowywane przez catering dietetyczny, muszą być wolne od alergenów, jeżeli klient ma alergię na dany produkt. Pracownicy przygotowujący posiłki rygorystycznie tego pilnują.

Cukrzyca chorobą naszych czasów

Cukrzyca to bardzo podstępna choroba. Przez bardzo długi czas może nie dawać objawów. W szczególności cukrzyca typu drugiego czyli tzw. cukrzyca nabyta. Ten rodzaj cukrzycy jest dietozależny, tzn. powstaje w wyniku niewłaściwej diety i braku aktywności fizycznej. Dlatego też warto, aby osoby, które borykają się z tą chorobą zdecydowały się na catering dietetyczny. Dietetyk z firmy cateringowej odpowiednio skomponuje jadłospis, tak aby poziom cukru był na stałym poziomie. Natomiast osoba, która otrzyma gotowy posiłek, będzie mogła zaoszczędzony czas poświęcić  np. na ulubioną aktywność fizyczną, która polepszy jej stan zdrowia.

Rodzinne wsparcie

Jeżeli ktoś w naszej rodzinie jest na coś chory i wiemy, że jego dieta pozostawia wiele do życzenia, spróbujmy z tą osobą o tym porozmawiać. Warto przedstawić korzyści wynikające z dbania o to czym się odżywiamy. Podczas takiej rozmowy możemy też podać argumenty, które pokazują, że odpowiednia dieta wspomaga wyleczenie albo remisję różnych chorób. Możemy też takiej osobie kupić w ramach prezentu voucher na catering dietetyczny. Możliwe, że taka osoba zachęcona tego rodzaju prezentem skorzysta z oferty wybranej przez nas firmy cateringowej i zacznie dbać o swoje zdrowie. My będziemy mieć poczucie, że zadbaliśmy o tę osobę, a ona, że w końcu ktoś wspiera ją w walce z chorobą.

Imprezowe S.O.S

Organizujemy przyjęcie i dowiadujemy się, że jeden lub dwoje naszych znajomych nie jada produktów glutenowych i jest weganami. Mamy wtedy dwie opcje. Zacząć gorączkowo przeszukiwać internet w poszukiwaniu przepisów i samodzielne przygotowywanie potraw lub opcja druga. Gdzie zgłaszamy się do firmy, która oferuje catering dietetyczny, opisujemy rodzaj dań i wymagania co do nich i później, bez stresu serwujemy smakołyki na spotkaniu. Takie ratowanie si daniami z cateringów dietetycznych, to doskonałe rozwiązanie dla nas, gdy chcemy ugościć kogoś, kto na coś choruje, a nie wiemy co moglibyśmy zaserwować.

Catering dietetyczny to nieocenione wsparcie dla osób chorych i ich rodzin. Często już po tygodniu czy dwóch wiemy jakie dania możemy serwować takiej osobie lub ona sama uczy się nowych dań. Później przy odrobinie chęci może samodzielnie poszukiwać produktów, które wspomogą jej zdrowie i pomogą skutecznie walczyć z chorobą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *